Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Dwarsgeplaatst stijgend tongewelf

Het is zo'n verschrikkelijke slimme constructie dat je niet snapt dat deze niet overal nagevolgd is. De reeks dwarsgeplaatste tongewelven, hoog boven in de romaanse kerk van Tournus, waren een bijzondere uitvinding. Een probleem was dat het wel moeilijk was om ze te bouwen en navolgers zijn er niet echt geweest.
Maar de dwarsgeplaatste stijgende tongewelven, zoals die onder meer in de zijbeuken van enkele romaanse kerken te vinden zijn, kunnen vrij simpel gebouwd worden. De traveeën worden gewoon door gordelbogen gescheiden. In plaats van een kruisgraatgewelf of een tongewelfje in de langsrichting van de kerk is het tonnetje een kwart slag gedraaid. Het hoeft niet, maar wanneer de kruin dan ook nog eens omhoog loopt naar de scheiboog hebben we opeens een hele brede 'luchtboog' die de middenbeuk steunt. En dat terwijl de gotische luchtboog nog uitgevonden moest worden.
Het dwarsgeplaatste klimmende tongewelf is onder meer te vinden in de 'zijbeuk' van de Keizerszaal van de Sint-Servaaskerk in Maastricht.





Tekst: Jean Penders, 04-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders